13.1.2012

Onni on..

.. uunituore omatekemä leipä.

Ja se, ettei kaupan leipähyllyllä ole tarvinnut vierailla viimeiseen kuukauteen. Ennen joulua valmistin ruishapanjuuren ruisleipää varten. Olen onnistunut pitämään juuren jopa hengissä ja leiponut viikoittain leipää. Tänään leipasin lumitöiden lomassa taatelileipää Leipä-kirjan luumuleivän ohjeella.




Luumuleipä
4 pyöreää leipää

Vaihe 1
75g rusinoita
100 g kuivattuja luumuja
Esitaikina:
200g vettä
5g hiivaa
240 g karkeita ruisjauhoja
tai:
450g ruishapanjuurta

Vaihe2
Soseutetut hedelmät vaiheesta 1
esitaikina tai hapanjuuri vaiheesta 1
900g vettä
25g hiivaa
1350g vehnäjauhoja
275g karkeita ruisjauhoja
40g vaaleaa siirappia
45g merisuolaa
koristeeksi auringonkukansiemeniä

Vaihe 1
Liota rusinoita ja luumuja mielellään yön yli. Kaada vesi pois ja soseuta hedelmät esimerkiksi sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.
Sekoita esitaikinan ainekset kulhossa. Peitä kulho kelmulla ja anna seistä 4 tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa.

Vaihe 2
Sekoita soseutetut heldelmät, esitaikina tai hapanjuuri sekä muut vaiheen 2 ainekset paitsi suola. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia yleiskoneella tai käsin vähintään kaksinkertainen aika. Lisää suola. Vaivaa taikinaa vielä 5 minuuttia. Taikinan kuuluu olla hieman tahmeaa, joten älä lisää siihen jauhoja. Anna taikinan levätä kulhossa 30 minuuttia.
Muotoile taikinasta neljä pyöreää leipää. Kasta leivät auringonkukansiemeniin ja nosta ne jauhotettuihin kohotuskoreihin tai reikäpellille koristeltu puoli alaspäin. Kohota 1 1/2-2 h huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa.
Aseta uuni 250 asteeseen ja laita uunin alimmille kannattimille tyhjä pelti.
Kumoa leivät leivinpaperilla peitetylle pellille tai reikäpellille koristeltu puoli ylöspäin. Nosta pelti uuniin ja kaada uunin alaosassa lämmitetylle pellille heti kupillinen kylmää vettä. Sulje uunin luukku ja laske lämpötila 200 asteeseen. Päästä höyry ulos 20 minuutin jälkeen.
Paista leipiä n. 35 minuuttia, tai kunnes niiden sisälämpötila on n. 98 astetta.
Jäähdytä leivät ritilällä.
--

Hapanjuuren ohjeen löysin täältä. Se itseasiassa mukailee Leipä-kirjan juuriohjetta.
Kirjan ohjeen puolitin, rusinat ja luumut korvasin samalla määrällä taateleita. Kohotuskoreja en omista, joten kohotin leivät pyöreäpohjaisissa kulhoissa jotka olin vuorannut jauhotetuilla leivinliinoilla.

8 kommenttia:

  1. Pitäispä kokeilla itsekin. Olen vaan aina lykännyt ja lykännyt tekosyyllä "onhan tuota muutakin hommaa". Hommain priorisoinnin paikka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi, suosittelen! Vaikka siinä onkin vähän vaivaa (varsinkin vaivauksessa jos ei satu omistamaan yleiskonetta), se palkitsee kyllä. :)

      Poista
  2. Näyttääpä leipä herkulliselta!

    Juuren voi myös pakastaa, ja se säilyy silti kunnossa. Ja valmiista ruisleivästä voi aina tehdä juuren murustamalla leipäpalan veteen, lisäämällä sekaan vähän ruisjauhoja ja jättämällä huoneenlämpöön happanemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Kiinnostaisi myös joskus kokeilla kuivata juurta, kuten ennen vanhaan. :)

      Poista
  3. Voi on kyl varmaan hyvää. Pitäisiköhän uskaltautua kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli! Kokeile rohkeasti. Kirjat ja netti on pullolaan erilaisia herkkuleipäreseptejä.

      Poista
  4. Leipä-kirja on kyllä ihan mahtava. Just tänään mietin, että se täytyisi kyllä hankkia omaan hyllyyn, aiemmin olen lainaillut sitä kirjastosta, mutta ei sen kirjaston kirjan kanssa uskalla käydä samalla tavalla hommiin, kun oman kirjan kanssa. Ei haittaa näet roiskut sun muut.

    Mutta olipa kiva löytää tämä sinun blogi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että löysit Jonna. :)

      Joo, mä olen tykännyt kans tuosta Leipä-kirjasta kovasti. Ja kyllähän se vähän niin on, että leipoessa tupaa roiskumaan! :D

      Poista